Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, отслужи днес необичайна литургия

...
 Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, отслужи днес необичайна литургия
Коментари Харесай

Папата с необичайна литургия

 

Папа Франциск, главата на Римокатолическата черква, отслужи през днешния ден необикновена литургия във връзка Палмова неделя. Тя беше без богомолци и беше предавана онлайн в интернет и по малкия екран от базиликата Свети Петър във Ватикана, предадоха АНСА, ДПА и Асошиейтед прес.

На необикновената меса участваха с изключение на папата, няколко прелати, монахини и по-низши духовници. Обичайно събитието притегля десетки хиляди римляни, туристи и богомолци и е на площада.

Папата благослови палмовите клончета, държани от останалите участници в церемонията, а след това взе самият той една клонка.

На церемонията бяха донесени кръст, уважаван от богомолците, тъй като се счита, че е оказал помощ да се постави завършек на епидемията от чума през 16 век в Рим, и икона на Дева Мария, за която се счита, че пази жителите на Рим. Те бяха сложени от двете страни на олтара в базиликата.

„ Днес пред драмата на пандемията, пред толкоз рухващи сигурни неща, пред толкоз неоправдани упования, пред възприятието за изоставеност, което свива сърцата ни, Исус споделя на всеки от нас: Кураж, отвори сърцето си за моята обич. И ще почувстваш божията разтуха, която ще те поддържа “, сподели папата по време на месата.

Той напомни, че хората са на този свят, с цел да обичат Бог и другите. Това е нещото, което остава, а всичко друго отминава, добави той.

Папата съобщи, че драмата, през която минава в този момент човечеството, кара хората да погледнат съществено на това, което е в действителност съществено и да не си губят времето с неща, които имат дребна стойност. Папа Франциск прикани всички да се свържат с оня, който страда, и който е самичък и е в потребност.

„ Нека не мислим единствено за това, което ни липсва, а за положителното, което можем да създадем “, съобщи той.

Великден за католиците е идната неделя. С литургията за Палмова неделя нормално се слага началото на ритуалите през Страстната седмица, която тази година ще премине под знака на рестриктивните мерки поради пандемията от ковид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР